Vill du skriva ut hela receptet kan du göra det här!
Grytbakat Surdegsbröd
1. Blanda ihop mjöl och vatten på lågt varvtal eller för hand, låt stå i rumstemperatur i en timme (detta kallas autolys).
2. Blanda i surdegen från dag 1 och rör till en smidig deg låt vila 15-20 minuter.
3. Tillsätt saltet, blanda på lågt växel i en degblandare eller för hand tills degen känns elastisk och jämn.
4. Häll upp i en lätt oljad plastlåda eller stor bunke med lock. Låt jäsa i rumstemperatur i 4-5 timmar, under jästiden viker man degen 2–3 ggr, så att degen får en bra ytspänst – se videolänk.
5. Sätt in en gjutjärnsgryta med lock på 250 grader i ugnen 45 minuter innan bakning.
6. Skrapa ut degen på en lätt mjölad yta och vik in kanterna mot mitten, forma ett runt bröd och lägg med skarven nedåt på ett runt bakplåtspapper, låt vila 10 min.
7. Gör ett par snitt med en vass kniv på brödet, ta ut grytan och lägg ner brödet, sätt in i ugnen och sätt på locket. Baka i 20 minuter – ta av locket och baka i ytterligare 25-30 minuter för en fin mörk skorpa . Lyft upp brödet på galler och låt svalna, skär en skiva och bred på massor med smör.