Tina & Josse snackar om måltider

Vid inspelningen av Sveriges yngsta mästerkock passade Tina & Josse på att ta ett snack om måltider. Deras avslutningstips! Dela med er av “dagens bästa och dagens sämsta” vid matbordet - då har ni alltid något att snacka om själva!

 
 
shutterstock_1564283620.jpg
 

Intervju med Mats-Eric Nilsson, journalist och författare

Snacka om måltider
Intervju med Mats-Eric Nilsson om måltidens betydelse.

1. Vad händer med oss människor när vi äter ihop och delar en måltid? 

Det uppstår en social gemenskap som sträcker sig betydligt längre än vi vanligtvis tänker på då vi främst ser måltiden som ett praktiskt sätt att bli mätt.

2. Är vi människor det enda sortens djur som äter ihop? 

Ja, så är det. Det finns djur som äter samtidigt, liksom parallellt med varandra, men det är ingen gemenskap kring maten. Att ha maten i mitten, se varandra i ögonen och dessutom visa tänderna för varandra, som vi gör då vi äter, är väldigt starka negativa signaler för vilket annat däggdjur som helst, något som ofelbart skulle leda till konflikt.

3. Vad tänker du är största faran med att måltiden prioriteras bort i vårt samhälle idag?

Att vi mår sämre. Att vårt välbefinnande minskar och att vi dessutom förlorar mänsklig kontakt och socialt sammanhang.

4. Hur ska vi göra för att få våra unga människor att förstå att återigen börja prioritera måltiden ihop med andra? 

I hemmet gäller det att prioritera måltiden. Att sikta på att ha åtminstone en gång per dag då alla sitter ned tillsammans för en gemensam stund utan elektroniska störningsmoment. Och i skolan kan man dessutom göra mycket åt matsalsmiljön för att luncherna ska bli sköna och avstressande, inte så kaosartade som de ofta är idag. Och genom att skapa goda matsituationer får man unga människor att i praktiken inse måltidens värde.

5. Vilka är enligt dig de bästa ingredienserna till en "fantastisk måltid"? 

Närvaro. Rent från digitala prylar. Att ingen runt bordet sitter med allt ansvar och ska serva resten. Att maten på bordet är något alla kan äta och även gillar. Att det inte är någon som fullständigt dominerar samtalet.

6. Har du funderat något på hur vi får i oss maten och hur den kemiskt påverkar oss om vi äter långsamt ihop med andra eller sitter själva och äter eller går och äter? 

Det finns forskning kring detta. Hur lugn och goda dofter gör att kroppen förbereder sig på att ta emot de olika näringsämnena på bästa sätt. Dessutom tar det 15–20 minuter innan mättnadskänslorna uppstår och om man äter för snabbt riskerar man att kasta i sig för mycket eftersom man liksom inte hinner känna sig mätt.

7. Hur tänker du kring bordsskicket och dess koppling att äta som en social aktivitet? 

Enkla regler kring bordet underlättar den sociala samvaron. Som att man inte får ta för mycket från faten, så att någon riskerar att bli utan. Eller att man inte ska rota i grytan med sin egen sked som man haft i munnen. Men det finns förstås även detaljerade regler vid finare middag som riskerar att bli exluderande för dem som inte lärt sig dessa konventioner hemifrån. 

 

Mats-Eric Nilsson är journalist och författare och har bland annat skrivit böckerna "Måltidens magi", "Den hemliga kocken", "Äkta vara", "Döden i grytan", "Smakernas återkomst", "Saltad nota".