shutterstock_1171769116.jpg

God, gräsig olivolja

Några snabba fakta:

  • Det krävs 6 kilo oliver för att få fram 1 liter olivolja.

  • Olivträdet kan bli upp till 1000 år.

  • Träden är som bäst när de är mellan 50-150 år.

  • När oliven är svart är den mogen och när den är grön så är den omogen.

  • Det finns cirka 600 olika sorters oliver.  Skördetiden runt medelhavet pågår mellan oktober till februari. 

Mer om olivolja

All vegetabilisk olja görs på ungefär samma sätt. Fettrika fröer krossas och mals ner och oljan pressas fram ur dessa. Det finns oliv-, raps-, linfrö-, hampfrö-, majs-, solros-, palm-, jordnöt- och kokosolja. Dessutom finns det en massa andra olika benämningar på oljor, som exempelvis frityrolja framtagen speciellt för fritering.  Den består av en blandning av olika vegetabiliska oljor utan smak. Matolja är en blandning av rapsolja, solrosolja och ibland även sojaolja. 

Olika typer av olivolja
Det finns en mängd olika benämningar på olivolja och det har att göra med hur man gör den. Den kallpressade olivoljan är den som sägs vara den finaste oljan. Här har de färska oliverna pressats utan några kemiska ämnen eller andra tillsatser. Oljans syrehalt får vara högst 0,8 procent och temperaturen under processen får inte gå över 27°.  
Ju längre oliverna får vara kvar på träden och mogna desto mildare blir de i sin smak. Mild olivolja är perfekt att använda till bakning eller i matlagning eftersom det inte ska smaka så mycket oliv. De oliver som skördas tidigt på säsongen har mest smak. Som med allt annat som växer så tar oliverna också smak av vilken typ av jord de växer i och vilka väderförhållanden som råder på platsen.  

Vad betyder de olika beteckningarna?

  • Olio vergine di oliva eller jungfruolivolja: är en olivolja utan tillsatser som gjorts med hjälp av en mekanisk process där temperaturen inte får gå över 27°. Oljan får inte ha högre syrahalt än 2,0%.

  • Olio extra vergine di oliva eller extra jungfruolja: här gäller samma som ovan men oliverna har extra hög kvalitet, inga tillsatser är använda och den är kallpressad på mekanisk väg. Syrahalten får inte överstiga 0,8%. 
    EU-olivolja: när det står så på flaskan betyder det att det är en mix av kallpressad olivolja från Spanien, Italien och Grekland. Varför man blandar dem är för att smakkvalitén ska vara densamma hela tiden. Generellt är att olivolja från Spanien är mer besk och pepprig i smaken medan Grekiska och Italienska olivoljor är mer fruktiga och eleganta i sin smak. 

  • Olio di oliva: är en kallpressad enklare olja med sämre kvalitet där färg, doft och smak tagits bort på kemisk väg. Samtidigt har man tillsatt lite extra virgine olja för att få färg och smak på oljan. 

  • Olio di sansa di oliva eller pomance oil: detta är en olja som tagits fram av pressresterna med hjälp av lösningsmedel. Den är smak- och doftfri och färgas grön på konstgjord väg. Finns oftast inte i svenska butiker! 

  • Fruttato: de oliverna är skördade tidigt på säsongen och därför har oljan mycket olivsmak. Den är tydligt besk i sina eftersmaker

  • Gentile: här har man använt oliver som skördats sent på säsongen vilket gör att de smakar mindre

  • Armonico: detta är en olivolja där oliverna är skördade i mitten på säsongen och oljan är ganska smakrik. 

 

Om man vill ha mycket smak av oliv ska man välja flaskor där det står jungfruolja, virgin, kallpressad eller fruttato. Det står på förpackningen hur det är tänkt att oljan ska användas. Använd olika oljor till olika saker. Det är onödigt att steka i den finaste olivoljan. Spara den till att smaksätta sallad och bröd eller låt den stå framme på bordet som smaksättning till allt möjligt.

 

Varför bör man äta vegetabiliska oljor?
De är bra för våra kroppar då de innehåller omega 6 och omega 3, som är livsnödvändiga fettsyror.  Det är en variation av enkelomättat och fleromättat fett och det är rikt på E-vitamin.


Så här förvarar du oljan
Oljan håller 3-4 månader i en öppnad flaska. Du känner på doften om den är dålig, då luktar och smakar den mindre gott och påminner lite om doften av målarfärg. Oljan mår bäst om du förvarar den mörkt och vid sval temperatur.  Värme, solljus och syre mår oljan inte bra av, undvik detta. Stoppar du in olivolja i kylskåpet stelnar den, men den tar igen sig så fort du ställer den i rumstemperatur.