Lär dig laga blåmusslor

Josse visar hur man på ett enkelt sätt kan tilllaga blåmusslor. Du får även reda på hur musslor odlas och hur man avgör om musslorna lever eller ska kastas innan man lagar dem. (12:29)

Här nedan hittar du receptet på Moules.

Moules - Recept

Moules
4 portioner


Ingredienser
3 msk smör
2 finhackade schalottenlök
2 klyftor finhackad vitlök
1/2 mellanstor finhackad fänkål
1 kg blåmusslor
(2 kaffir lime blad om du har lust)
(1 röd chili finhackad om du vill ha lite hetta)
3 dl vitt matlagningsvin (du hittar det i samma hylla i mataffären som exempelvis vinäger)
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten.
2. Knacka öppna musslor försiktigt. De blåmusslor som inte sluter sig slängs men också de med söndrigt skal.
3. Fräs den finhackade schalottenlöken, fänkålshacket och hackad vitlök i smöret i en mellanstor kastrull.
4. Låt det fräsa en stund utan att det får färg. Blanda om ordentligt.
5. Tillsätt blåmusslor och häll på matlagningsvinet.
6. Lägg på lock och låt koka i ca 5 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig.
7. Häll på grädde och ge musslorna ett kort uppkok.
8. Servera med färsk baguette eller pommes frites med aioli.