Kris och första hjälpen
Kriser kan inträffa och ibland sker de i hemmet. Här har vi samlat några goda råd som kan bara bra att ha men som inte ingår i kursplanen för HKK.
Läs mer om
Brandsäkerhet
Första hjälpen
Samhällskris
Hemberedskap
RÄDDA VARNA LARMA SLÄCK
Varje sekund räknas när det brinner. Om det brinner på en liten yta kanske du själv kan släcka elden, till exempel lägga på ett lock om det brinner i en kastrull. Har elden hunnit sprida sig över en lite större yta kanske du har en brandsläckare i närheten som du kan spruta på elden, eller en brandfilt som du kan kväva elden med..
En eld som hunnit sprida sig avger mycket farlig rök och värme och då måste du:
Ta dig ut så snabbt som möjligt, om du hinner stäng dörrarna efter dig så att elden inte får nytt syre.
Om röken är kraftig kryp under den - rök stiger och det räcker med att du tar några andetag med giftig rök för att bli medvetslös.
Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus, öppna inte ens dörren. Utan stäng alla dörrar och gå till ett fönster.
Varna alla i närheten för att det brinner så att alla kan sätta sig själva i säkerhet.
Larma 112, räddningstjänsten och var noga med att tala om var du befinner dig när du ringer.
Undvik köksbränder
Om du har spisen på, lämna den aldrig! Fett som hamnar utanför kastrullen eller stekpannan kan börja brinna.
Rengör köksfläktsfiltret minst några gånger per år. Om du missat det och fettet från köksfläkten börjar droppa ner på en het spis kan det börja brinna.
Du kan koppla in en timer på spis, strykjärn och kaffekokare som stänger av dem efter en viss tid. Perfekt att ha om du är en glömsk person eller för någon som du vet är glömsk.
Dammsug bakom kyl och frys, dammet som samlas där gör så att kompressorerna kan bli överhettade. Se till att frosta av frysen då och då, is belastar kompressorn onödigt mycket.
Grillsäkerhet
Placera grillen stadigt och på bra avstånd från brännbart material.
Ha vatten, brandsläckare eller brandfilt i närheten och ett lock till grillen.
Lämna aldrig grillen utan bevakning.
Se till att ha en telefon på dig så att du kan ringa och larma om det skulle hända något.
Bor du i lägenhet och vill grilla på balkongen måste du alltid ta reda på vad som gäller. Det kanske inte är tillåtet att grilla på balkongen.
Grilla i naturen
Om du ska grilla i naturen ska du alltid ta reda på om det är tillåtet. Gå in på kommunens hemsida där du befinner dig och kolla vad som gäller. Är det brandrisk eller inte? Var alltid extra försiktig och grilla på rätt underlag som grus eller sandig mark. Elda inte på berg eller klippor eftersom de kan spricka. Att elda ovanpå mossa, torvmark eller skogsmark är inte bra. Det kan börja brinna under marken utan att du märker det.
Se till att släcka ordentligt efter dig och ta självklart reda på allt skräp.
Första hjälpen
Om du hamnar i en situation där det har skett en olycka och någon har skadat sig så är det bra att veta vad du ska göra. Blir du själv rädd eller orolig av händelsen så ska du se till att hämta hjälp.
Se till att du inte är i fara själv, gå till exempel undan från en bil som brinner.
Larma 112.
Se om du kan hjälpa den som är skadad.
112
112 är ett telefonnummer som du ringer när någon är i fara. Det kan till exempel vara att ett brott pågår, en olycka har skett och någon är skadad, någon håller på att drunkna eller att det brinner. Den som svarar på 112 ser till att skicka den hjälp som behövs - polis, ambulans, brandkår eller dykare, med bil, båt eller helikopter. Det bra om du kan berätta för personen som svarar i telefonen:
Vad som verkar ha hänt, vad som pågår just nu.
Var ni är någonstans.
Om någon är skadad och hur.
Vad du heter och ditt telefonnummer.
Vilka andra som finns på platsen.
Den du pratar med kan också berätta vad du ska göra medan du väntar, till exempel lägga din jacka på en person som ligger på marken, knyta något runt ett sår som blöder och så vidare. Du får också veta vilken hjälp som är på väg och ungefär hur lång tid det kommer att ta. Stanna på platsen tills hjälpen kommer, om det inte innebär fara för dig.
Telefonnumret 112 fungerar på samma sätt i andra länder i Europa, men då får du vara beredd att tala engelska (eller det landets språk).
Andra viktiga telefonnummer
Om du känner till en händelse som inte är akut eller hotfull men du eller någon annan kanske ändå behöver hjälp (eller om du inte vet om hjälp behövs men du känner oro för något). Då kan du istället ringa:
114 14 polisens nummer för händelser som redan har skett. Ring istället 112 om situationen är hotfull mot dig eller någon annan.
1177 sjukvårdsupplysningens nummer där du får prata med en sjuksköterska som kan bedöma om du eller personen det gäller behöver träffa en läkare eller inte. Ring istället 112 om någon är medvetslös, har svårt att andas, blöder mycket eller har andra livshotande symptom.
113 13 telefonnummer för information vid större olyckor, till exempel ett terrorattentat, en smitta, en stor brand i en fabrik som bildar giftig rök där en röst berättar vad som hänt och vad du bör göra (undvika en plats, stänga fönster och dörrar hemma etc.).
90 101 självmordslinjens telefonnummer dit du kan ringa om du är orolig att någon ska ta sitt liv eller om du själv har sådana tankar. Telefonnummer 1177 fungerar också för psykisk ohälsa, eller telefonnummer 112 om situationen är akut och det är bråttom.
010-456 67 00 giftinformationscentralens telefonnummer om du misstänker att du eller någon annan fått i sig något giftigt, till exempel giftsvamp, kemiskt medel, stark medicin. Ring 112 om händelsen är akut och det är bråttom.
Exempel på olyckor och vad du kan göra för att hjälpa
Sätta i halsen (något fastnar i luftstrupen och personen kan ej få luft).
Om någon har satt i halsen, börja med att dunka personen hårt i ryggen minst fem gånger för att få bort det som fastnat i halsen. Om det inte lossnar så är det dags att göra buktryck (heimlich manöver, se bild nedan). Ställ dig bakom personen som har satt i halsen och ta ett grepp om personens mage/bröstkorg. Sätt dina händer ovanför personens navel, nedanför bröstbenet. Tryck till kraftfullt. Fortsätt tills saken i luftstrupen lossnar.
Hjärnskakning (huvudet har fått en kraftig smäll)
Personen behöver ta det lugnt, symptomen kan komma flera timmar efteråt. Var uppmärksam på om personen börjar må illa, verkar yr eller sluddrig när den pratar, blir jättetrött, illamående eller får huvudvärk. Ring 1177 eller, om det är allvarligt, ring 112.
Drunkning
Om någon håller på att drunkna ska du ropa på hjälp och ringa 112. Sedan försöker du få upp personen ur vattnet. Kasta något som den kan grabba tag i som du kan dra i.
Om du behöver simma ut till personen så ska du se till att ta med dig något som flythjälp, till exempel en livboj. Det är tungt att släpa på en person som inte simmar själv! Simma ryggsim tillbaka in mot land.
Om personen inte andas när ni kommit upp på land så behöver du göra mun-mot-mun-metoden med hjärtkompressioner direkt (se bild nedan). Om personen andas lägg den i framstupa sidoläge och försök att hålla personen varm tills hjälp kommer.
Börja med att ge 5 stycken inblåsningar så fort du bara kan och sedan börjar du med hjärtkompressioner. Kombinera detta, fortsätt, sluta inte, byt med varandra om det blir för jobbigt men ge inte upp. Fortsätt ända tills ambulansen kommer.
Klicka HÄR för att ladda ner denna bild och hänga upp hemma eller på skolan!
Benbrott
Om en person verkar ha brutit ett ben i någon kroppsdel, hjälp personen att stötta upp kroppsdelen så att den inte behöver röra på den. Det kan vara med en halsduk, kudde eller kläder, ta vad ni har. Personen kan ha väldigt ont och vara chockad så se till att hålla den varm och prata lugnande. Ring 1177 och be om råd, eller 112 om personen har väldigt ont eller om kroppsdelen verkar allvarligt skadad.
Allergisk chock
En allergisk chock kan visa sig genom att personen som drabbats får svårt att andas, och då är det bråttom att få hjälp. Ring 112.
Allergi kan också visa sig genom att det blir rött, svullnar, börjar klia i munnen, på händerna, fötterna eller i ansiktet. Men det kan också visa sig genom att personen börjar kräkas eller får diarré.
Det kan hända att personen med sig en autoinjektor mot sin allergi och då kan du behöva hjälpa till att sticka i den i kroppen.
Huggormsbett
Det gör ont att få ett huggormsbett. Du ser bettet, det är två små hål med 6-9 mm mellanrum. Hur en person reagerar är väldigt olika och beror på om huggormen lyckats spruta in något gift eller inte, samt hur känslig du är för det giftet. Det vanliga är att kroppen svullnar upp runt bettet och det blir lite blåaktigt. Ring Giftinformationscentralen och få tips om vad du ska göra på telefon 010-456 67 00, eller om personen mår väldigt dåligt ring 112.
Geting- eller bistick
Att få ett stick gör ont men är för det mesta inte farligt. Om personen är allergisk och det svullnar upp kraftigt, den blir illamående eller får svårt att andas, så ska du se till att få snabb hjälp. Ring 112.
Brännskador
Om du bränner dig skölj skadan länge, gärna i 15 minuter, i svalt vatten, inte iskallt. Använd inte is eller snö för det kan förvärra skadan. Dra inte bort klädesplagg om det har fastnat i skadan för då kan du dra loss hud, skölj i så fall hela området med svalt vatten.
Brännskadans djup, storlek och var den sitter avgör hur allvarligt det är. Skadans storlek anges i procent och din hand utgör 1% av din kropp. Har du större brännskador än en hands storlek så ska du söka hjälp. Ring 112 eller 1177. Det gäller också om brännskadan är mindre men den sitter i ansiktet, på könsorganet, eller över stora leder som exempelvis armbågar, axlar, höfter och knän.
Olika typer av brännskador
1:a gradens brännskada = överhudsskada, kallas det om du varit ute i solen för länge och du bränt dig och huden blir röd och stickig.
2:a gradens brännskada = ytlig delhudsskada, kallas det när du får skador som går lite längre ner i huden och det bildas blåsor, till exempel när du bränt dig på hett vatten eller nuddat en het ugnsform.
3:e gradens brännskada =djup delhudsskada eller fullhudsskada, kallas det när du förstör alla tre hudlager. Det kan hända om kläderna du har på dig börjar brinna, om du får någon frätande kemikalie på dig eller kokande knäck som fastnar på dig. Huden blir vit, brun eller svart.
Skärsår
Om det blöder mycket ring 1177 eller 112. Håll upp kroppsdelen ovanför hjärtat om det går. Sätt ner personen så att den inte svimmar. Tryck något mot såret. Du kan lägga ett tryckförband: ta en mössa eller en kökshandduk, vik ihop den och tryck mot såret och linda något hårt runt om. Använd till exempel en annan kökshandduk eller ett skärp. Efter en kvart när det slutat blöda kan du försiktigt ta bort förbandet och tvätta rent såret. Börja med att tvätta dina egna händer först så att du inte får in smuts i såret. Sedan tvättar du rent såret med mild tvål och vatten. Se till så att du verkligen sköljer rent och får bort eventuellt glassplitter eller smuts. Sedan fogar du ihop kanterna och tejpar såret. Har du tillgång till kirurgtejp är det extra bra. Då drar du i tejpen och fäster den på andra sidan såret.
Är såret riktigt djupt och inte slutar blöda efter en kvart så behöver du ringa 1177 eller 112 och få hjälp med hur du ska göra. Det kan behöva sys om det är större än någon centimeter och har ett djup som är mer än några millimeter. Det får inte ha gått mer än 8-12 timmar efter att du gjort illa dig om du ska sy. Ju längre tid du väntar desto större risk är det att du får infektion i såret. Ha koll så att det inte blir rött, varmt, varar och du får feber, då behöver du låta någon sjukvårdsutbildad titta på det.
Hjärtinfarkt (ovanligt bland unga)
En person som får ont i bröstet, konstig känsla i armarna, nacken, käkarna, ryggen eller i magen, som håller i sig, kan ha drabbats av hjärtinfarkt. Ring 112 med en gång. Sätt personen i en bekväm ställning lutandes mot något. Om personen har någon hjärtmedicin, hjälp den att ta denna. Stanna kvar och var lugn tills ambulansen kommer.
Stroke (ovanligt bland unga)
Stroke orsakas av en störning i hjärnans cirkulation. Människor visar olika tecken på att de fått stroke. Det värsta är att alla åldrar kan drabbas och det gäller att agera snabbt!
Du kan testa dem genom att:
1. Be personen att le, får de inte med sig hela munnen ena mungipan hänger då är en stroke på gång.
2. Be dem lyfta armarna, ramlar ena ner, då är det stroke på gång.
3. Be dem upprepa meningen “Vilket fint väder det är idag” (eller någon annan mening). Sluddrar personen eller inte hittar rätt ord, då är det stroke på gång.
Ring 112, med en gång! Här är varje sekund avgörande, personen måste till sjukhuset fort! Stanna kvar hos personen och var lugn tills ambulansen kommer.
Panikångestattack
Om en person drabbas av en panikångestattack så yttrar det sig så här på ett ungefär: den får svårt att andas eller andas snabbt och kort, blir svettig, blek och blicken stirrar runt. Behåll ditt lugn. Titta på personen och ta tag i personens händer och andas lugnt, försök att få personen att börja andas med dig. Lämna inte personen ensam som har en attack utan stanna kvar tills den gått över.
Psykisk ohälsa, självmordstankar
Om du får höra att någon mår riktigt dåligt och verkar ha väldigt mörka tankar, kanske till och med pratar om att ta sitt liv, så ska du ta hjälp. Ring 1177 eller självmordlinjen 90101 och berätta om situationen. Är det bråttom så ringer du istället 112.
Samhällskris
Ibland kan något hända som gör att saker i samhället inte fungerar som vanligt. Det kan vara till exempel storm, extrema mängder snö, översvämning, stor brand, smittsam sjukdom eller ett attentat som orsakar problem med el- eller vattenförsörjning, kommunikationskanaler, transporter eller vardagslivet i övrigt. Det är onödigt att gå och oroa sig för krisartade händelser innan de skett. Vad du däremot kan göra är att lära dig om hur du och de du bor med klarar er på bästa sätt om krisen blir ett faktum. Att ha kunskap, att kunna behålla lugnet, att vara beredd att samarbeta med de som finns nära och att ha förberett några nödvändiga saker är a och o, med det klarar du dig långt.
Hemberedskap
Att förbereda sig för en kris låter kanske jobbigt men det behöver det inte vara. Även små saker du gjort är värdefullt om något händer. Vatten, värme, mat, kommunikation samt mediciner är de områden du ska tänka på och ordna med. Om du och din familj blir isolerade på grund av oväder, elavbrott, smittsam sjukdom eller annat kommer ni att ha stor nytta av att känna till vissa saker för att klara er utan samhällets hjälp under några dagar. Eftersom en sådan allvarlig händelse kan ske plötsligt och utan förvarning så är det bra att ha ett kris-förråd hemma.
Vatten
Ha några petflaskor eller dunkar fyllda med rent vatten hemma. Finns det plats i frysen så kan några flaskor förvaras där.
Värme
Det blir snabbt kallt i en bostad på vintern om den inte kan värmas upp som vanligt. Täcken, filtar, vinterkläder och annat som finns hemma kan användas för att hålla värmen. Värmeljus och tändstickor ska du se till att det finns hemma, de både värmer och ger ljus.
Mat
Konserver och torrvaror med lång hållbarhet och som inte kräver så lång tillagning är bra att alltid ha extra av hemma. Ett camping-kök och bränsle till det är också värdefullt, men tänk på att du behöver ha god ventilation (öppet fönster) om du använder det inomhus.
Kommunikation
En gammaldags radio som drivs av batterier eller som du kan veva igång är bra att ha för att kunna följa din lokala P4-kanal, om det samtidigt är strömavbrott. Där får du till exempel information om händelsen och du får veta vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång. Om internet fungerar så kan du läsa på krisinformation.se om senaste nytt och rekommendationer om hur du ska agera.
Vid en kris är det extra viktigt att du söker information från pålitliga källor och att du är kritisk till rykten som sprids. Via telefonnumret 113 13 kan du också få veta mer, om din telefon fungerar så ska du ringa dit.
Att få tag i sina nära och kära känns viktigt när något är osäkert. Ha en lapp med deras telefonnummer på i ditt kris-förråd, även om inte din telefon fungerar så kanske någon annans gör det.
Mediciner, förband och hygien
En liten väska med smärtstillande och febernedsättande tabletter, allergitabletter, extra av de mediciner som du annars använder samt förband, plåster, förpackningar med våtservetter och handsprit är bra om det finns iordninggjort.
Pengar
Lite kontanter kan vara bra att ha undanstoppat hemma, om sådana system skulle få problem. Om en kris blir långvarig så påverkas hela ekonomin och många kan bli av med sina jobb när företag behöver spara pengar. Ett råd brukar vara till vuxna att ha pengar som motsvarar tre månadslöner på ett sparkonto
Övrigt
En ficklampa och batterier är bra för att kunna se vad du gör. Ljus gör också att du känner dig tryggare. En kortlek, papper och pennor för att ha något att göra om det blir lång väntan och du måste hålla dig inomhus.
Matförrådslista
Vid en kris får man fokusera på att få i sig energi som inte kräver kylförvaring och inte heller så lång tillagning, om till exempel elen inte fungerar. Det är inte alltid de näringsrikaste matvarorna men förhoppningsvis gäller det bara för en kortare period. Naturligtvis kan du i första hand äta det som finns i kylen och frysen, även om de har slutat fungera. Lukta och smaka så att de inte hunnit bli dåliga.
Exempel på reservmat att ha hemma:
Pulverpotatismos
Snabbmakaroner, nudlar
Kex, knäckebröd
Havregryn
Konservburkar med till exempel soppa, köttfärssås, bönor, tonfisk, frukt
Matolja
Nötter och torkad frukt
Vakuumförpackat bröd, till exempel tortilla
Choklad, energibars
Kaffe, te, kakao
Honung, socker, saft
Salt, buljongtärningar
Glöm inte vatten, både till dryck och till matlagning. Man brukar rekommendera 3-5 liter per person och dygn.
Toalett
Om vattnet inte fungerar som vanligt så kommer du inte att kunna spola i toaletten. Då kan du istället sätta en tjock plastpåse i toaletten eller i en hink och knyta ihop påsen efter att du använt den. Se till att ha våtservetter hemma så att du kan tvätta av dig och hålla dig någorlunda ren.